Domácí stravování jako náročná logistika

Přemýšleli jste někdy nad tím, kdo a jak sestavuje jídelníček v různých stravovacích zařízeních? Samozřejmě se to podnik od podniku liší na základě jejich specifik. Majitel a šéfkuchař pohostinského zařízení budou vybírat podle preferencí svých stálých zákazníků a pověsti své restaurace, avšak vedoucí školní jídelny musí zohlednit zásady správné výživy – například každý měsíc naplnit tzv. luštěninový košík. Všichni zainteresovaní navíc budou muset počítat pečlivě každou korunu na nákup surovin, aby se vešli do rozpočtu, popř. aby jejich restaurace nebyla prodělečná. Na koho obvykle tyto starosti dopadají v rodinné domácnosti? Na ženu.

Vše na ženiných bedrech?

Je to zřejmě pozůstatek z minulosti, kdy ženy v drtivé většině nepracovaly a “jenom” pečovaly o děti a domácnost. Dostávaly od manžela částku odrážející finanční situaci rodiny a s tou musely vyjít. Podle toho, jak dostály tomuto úkolu, se někdy posuzovala manželčina kvalita a zřejmě odtud odvozuje svůj původ rčení Láska prochází žaludkem. Překvapivě ani socialistické zřízení, které nahnalo všechny ženy do zaměstnání, neobrátilo tento trend. Naopak tahdy koloval vtip, že vdaná žena se pozná na dálku, protože je při příchodu ze zaměstnání domů ověnčena igelitkami s nákupem, který využije při své druhé šichtě.

Ačkoli současná plně emancipovaná žena odmítá být přivázaná k plotně a svěřuje alespoň část příprav jídel partnerovi nebo častěji využívá služeb restaurací, je s ní péče o výživu rodiny stále neodmyslitelně spojena. A co si budeme povídat -když přijdou děti a posléze vnoučata, obvykle jí přijde i na chuť. O tom ostatně svědčí obrovské množství různých receptů kolujících na internetu a opatřených mnoha podnětnými komentáři

Blýskání na lepší časy

Pro zaměstnanou ženu je dnes. navzdory moderním kuchyňským přístrojům a rozšířené nabídce obchodů s potravinami ,pořád dsilná zátěž zvládat s úsměvem na tváři obě své pracovní směny. A sice jak tu v zaměstnání, tak tu v domácnosti. Navíc se k nedostatku času a vysokým cenám přidal nový nepřítel – zdravá výživa. Sestavit a zrealizovat nějaký jídelníček, z toho, co je právě po ruce, nezruinuje peněženku a snadno se připraví, je něco úplně jiného než sestavit zdravý jídelníček.

 

Potřebu stravovat se podle nejposlednějších stravovacích trendů má stále více lidí, kteří přistupují ke svému zdraví zodpovědně a nečekají, že za ně všechno vyřeší medicína. Většina z nich ale postupně slevuje nebo úplně rezignuje, protože při standardním pracovním vytížení a dalších společenských povinnostech na to prostě není kapacita. Práve proto vznikl produkt jménem krabičková dieta, kde si každý může objednat jakékoli denní jídlo podle svých chutí, ovšem se zárukou nutriční vyváženosti a zdravotní prospěšnosti.

 

Ideál pro single jedince

Dovážka celodenního menu v krabičkách je optimálním řešením pro workoholiky, které zdržuje od práce už jen myšlenka na jídlo. Přitom je právě kvalitní stravování pro ně podmínkou pro schopnost maximálního pracovního nasazení a výkonu. I méně pracovití, ale sólově žijící jedinci vědí, že vařit pro jednoho je plýtvání energií (vlastní i získanou z elektřiny nebo plynu) a že stravování v restauracích se omrzí a prodraží. I kdyby obsluha byla seberychlejší a sebepřívětivější, což rozhodně vždycky není. |Další skupinou, z níž se rekrutují klienti krabičkové diety, jsou maminky, kterým děti dorostly do školních let, a ony mají zase o něco více času na sebe. Správně zvolená varianta diety dokáže redukovat hmotnost.

V jakých životních etapách vás obtěžovala příprava jídla? Bloudíte někdy v supermarketech? Nakupujete bio produkty?

Simona Šmerdová